Särskrivning av sammanskrivning

Särskrivningar av sammansatta ord förekommer ofta i alla slags texter och är det vanligaste skrivfelet hos både svenska och finska elever. Orsakerna är många och omspänner allt från påverkan från lågstadieböckernas bindestreck till engelskt inflytande och reklamens vertikala särskrivningar.

 

Om vi särskriver ord som ska skrivas ihop försvinner skillnaden mellan ord och fraser, till exempel mellan en kyckling lever och kycklinglever, mellan rök fritt och rökfritt, mellan sjö nära tomt och sjönära tomt.

 

Om du är osäker på om ett ord ska skrivas isär eller ihop är det bäst att läsa texten högt i långsam takt. Då hör du om ordet har sammanfattningsaccent och ska skrivas som ett ord eller om det är en flerordig fras. Jämför sjukgymnast – sjuk gymnast, brunhårig flicka – brun hårig flicka, en grönsak – en grön sak.

 

Kontrollera samman- och särskrivning i Svenska Akademiens ordlista och Språkrådets Svenska skrivregler.

 

Råden som publiceras här riktar sig i första hand till dem som arbetar med de finlandssvenska medierna, men vi hoppas naturligtvis att alla andra språkbrukare också ska ha nytta och glädje av dem.