Mediespråkskollen – ett finlandssvenskt språkverktyg

 

Den första delen av språkverktyget Mediespråkskollen ligger nu ute! Klicka här för att ta dig till verktyget.

 

Den här delen omfattar finlandismer och vanliga fallgropar i finlandssvenska texter, det vill säga sådana finlandismer som kan orsaka begriplighetsproblem. Om du vill testa din text för att bli uppmärksammad på den här typen av ord och uttryck och samtidigt få tips om ersättande ord, så ska du alltså köra den genom Mediespråkskollen. 


Urvalet i kollen är gjort med tanke på sådana finlandismer som kan förekomma i medietexter. Mer detaljerad information om vilken sorts finlandismer Mediespråkskollen reagerar på kan du hitta här

Vi kommer att bygga på med rekommendationer efterhand. Programmet kontrollerar inte stavning eller grammatik.

 

Mediespråkskollen är ett språkverktyg utvecklat av föreningen Svensk presstjänst i samarbete med Institutet för de inhemska språken, Svenska Yle, HSS Media, Hufvudstadsbladet Ab och ÅU Media.

 

Det här är en betaversion som uppdateras kontinuerligt. Har du respons på eller frågor om Mediespråkskollen? Hör av dig till leni.sundman[snabel-a]hbl.fi.

 

Råden som publiceras här riktar sig i första hand till dem som arbetar med de finlandssvenska medierna, men vi hoppas naturligtvis att alla andra språkbrukare också ska ha nytta och glädje av dem.