Hets mot folkgrupp, näthat och hatbrott

Hets mot folkgrupp innebär att sprida hotfulla eller nedsättande uttalanden med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Sådant språkbruk kan spridas genom hatmeddelanden.

Näthat är ett samlingsbegrepp för när någon kränker, trakasserar eller utsätter någon annan för hot på nätet, till exempel via sociala medier eller e-post.

Hatbrott finns inte definierat i Finlands lag, men innebär ett angrepp på de mänskliga rättigheterna och strider mot principen om alla människors lika värde. Motivet till de kriminella handlingarna är gärningspersonens hat eller fördomar mot en grupp som hen antar att offret hör till.

På engelska används uttrycket hate speech och på finska ordet vihapuhe. Direktöversättningen "hatprat" förekommer ibland i de finlandssvenska medierna, men det är ett alltför vardagligt ord för det här fenomenet. Prat är vardagligt tal mellan privatpersoner, medan hatretorik förekommer i det offentliga rummet.

Då hatretoriken är satt i system för att påverka på bred front kan man kalla det hatpropaganda.


Källor: Polisstyrelsen, Polismyndigheten, Brottsofferjouren

 

Råden som publiceras här riktar sig i första hand till dem som arbetar med de finlandssvenska medierna, men vi hoppas naturligtvis att alla andra språkbrukare också ska ha nytta och glädje av dem.