Mediespråk
 
 
Namn » Geografiska namn och nationaliteter


Kommunerna i sydvästra Lappland

De finska namnen Meri-Lappi och Länsi-Pohja används mer eller mindre för att syfta på samma område. Eftersom det kan vara svårt att hålla reda på exakt vilka kommuner namnen syftar på, rekommenderar språkvården sydvästra Lappland på svenska. Men allra tydligast är det att nämna de kommuner det handlar om.

Sjukvårdsdistriktet i den regionen kan benämnas sjukvårdsdistriktet i sydvästra Lappland i medietexter. Distriktets centralsjukhus ligger i Kemi och kan omtalas som centralsjukhuset i Kemi.

Sjukvårdsdistriktet (Länsi-Pohja) utgörs av kommunerna Simo, Tervola, Keminmaa, Kemi, Torneå och Övertorneå. Meri-Lappi utgörs av kommunerna Simo, Tervola, Keminmaa, Kemi och Torneå.

Namnet Länsi-Pohja är ursprungligen en översättning av namnet Västerbotten och syftar historiskt på ett område på både den finska och den svenska sidan om gränsen.https://ci6.googleusercontent.com/proxy/RnNZfQn2o2xpggJQqefCOervMbPIci5mujDPJnvl43kv6Rtxjyh5gHN_JKVzeU-aaGz3pePFgxfoAAtZJZNx8mveVTc-11j98EfuAJVcumUenA=s0-d-e1-ft#https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Även om namnet Länsi-Pohja används på svenska i lagen om specialiserad sjukvård avråder språkvården från det. Flera sjukvårdsdistrikt har fått felaktiga namnformer (åtminstone Syd-Österbotten sjukvårdsdistrikt och Päijät-Häme sjukvårdsdistrikt som borde heta Södra Österbottens respektive Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt), som kommer att ses över i samband med vårdreformen.

Källa: Språkinstitutet


Tillbaka

I korthet

Professionellt väderprat är som en välkänd melodi

När uttalet i prognosen avviker från det vi är vana vid kan vi missa det viktigaste. Väderspråket är bäst när det följer normen, skriver mediespråkvårdaren Minna Levälahti i månadens språkkolumn.
Läs hela artikelnLänkar

Visa alla länkar


RSS

Språkråd
RSSFrågor & svar