Mediespråk
 
 
Välj rätt ord » Finsk påverkan


Armén, marinen och flygvapnet

Försvarsmakten i Finland är uppdelad i armén, marinen och flygvapnet. De motsvarande benämningarna på finska är maavoimat, merivoimat och ilmavoimat. Märk skillnaden - och upprätthåll den.

Nylands brigad hör till marinen.

Det finska ordet armeija används allmänt om försvarsmakten, men på svenska betyder armén bara den försvars­gren som inne­fattar en stats land­stridskrafter.

Uttrycket olla armeijassa motsvaras av göra värnpliktenvara i militären (i Finland), göra (ligga i) lumpen (i Sverige). Mennä armeijaan motsvaras av rycka inrycka in i militären eller rycka in i lumpen.

Observera alltså att finskans ilmavoimat är flygvapen på svenska. Luftvapen är skjutvapen som drivs av komprimerad luft, till exempel luftgevär och luftpistoler.

Förenade arabemiratens och Storbritanniens flygvapen visade upp sina kunskaper vid flygmässan i Dubai.

Källor: Mediesprak.fiFörsvarsmaktenKielitoimiston sanakirjaSvensk ordbokStora finsk-svenska ordboken och Finlandssvensk ordbok

Uppdaterad 28.11.2017


Tillbaka

I korthet

Kommat har stor betydelse

Att kommatera korrekt är inte helt enkelt. Den viktigaste regeln är att sätta ut komma där man vill markera en paus, skriver mediespråkvårdaren Charlotta Svenskberg i sin språkkolumn.
Läs hela artikelnLänkar

Visa alla länkar


RSS

Språkråd
RSSFrågor & svar