Mediespråk
 
 
Välj rätt ord » Finsk påverkan


Armén, marinen och flygvapnet

Försvarsmakten i Finland är uppdelad i armén, marinen och flygvapnet. De motsvarande benämningarna på finska är maavoimat, merivoimat och ilmavoimat. Märk skillnaden - och upprätthåll den.

Nylands brigad hör till marinen.

Det finska ordet armeija används allmänt om försvarsmakten, men på svenska betyder armén bara den försvars­gren som inne­fattar en stats land­stridskrafter.

Uttrycket olla armeijassa motsvaras av göra värnpliktenvara i militären (i Finland), göra (ligga i) lumpen (i Sverige). Mennä armeijaan motsvaras av rycka inrycka in i militären eller rycka in i lumpen.

Observera alltså att finskans ilmavoimat är flygvapen på svenska. Luftvapen är skjutvapen som drivs av komprimerad luft, till exempel luftgevär och luftpistoler.

Förenade arabemiratens och Storbritanniens flygvapen visade upp sina kunskaper vid flygmässan i Dubai.

Källor: Mediesprak.fiFörsvarsmaktenKielitoimiston sanakirjaSvensk ordbokStora finsk-svenska ordboken och Finlandssvensk ordbok

Uppdaterad 28.11.2017


Tillbaka

I korthet

När man är själv är man ensam

De senaste åren har ordet själv blivit allt vanligare, på bekostnad av ordet ensam. Vad den här betydelseglidningen kan bero på skriver Charlotta Svenskberg i månadens språkkolumn.
Läs hela artikelnLänkar

Visa alla länkar


RSS

Språkråd
RSSFrågor & svar