Mediespråk
 
 
Namn » Helgdagar och kalenderdagar


Villaavslutning

Sista lördagen i augusti firas villaavslutning. En del talar hellre om venetiansk afton, stavat med t. Båda alternativen fungerar. Men kom ihåg att skriva med liten begynnelsebokstav (jfr andra högtider: påsk, jul, midsommar).
Namnet Veneziaden (med stort V) är något som i dag allt mer förknippas med ett stort evenemang i Karleby och bör därför helst endast användas endast i det sammanhanget.

Det var sjömän som tog med sig seden från Venedigs karneval med eldar längs kanalerna. Först var det de större städerna i Finland som anammade traditionen. I början av 1800-talet firades "venetianska aftnar" i S:t Petersburg och i Helsingfors.

Seden spred sig för att småningom dö ut i södra Finland, men traditionen har levt vidare längs den österbottniska kusten, framför allt i Jakobstad och Karleby. Snabbt förknippades firandet med sommarstugorna och blev en värdig avslutning på sommaren.

I Åbolands skärgård och på många andra håll i södra Finland har man sedan början på 1990-talet firat något som kallas forneldarnas natt och som påminner om den österbottniska villaavslutningen.

I dag köper vi ljus, lyktor, marschaller och raketer och åker ut till stugan. Förr var ritualerna betydligt mer invecklade än så. Den som är intresserad kan läsa mer här.


Tillbaka

I korthet

Att lämna

Är det verkligen rätt att skriva "lämna" utan att nämna vad eller vem man lämnar? Språkstödet Minna Levälahti besvarar frågan i månadens språkkolumn.
Läs hela artikelnLänkar

Visa alla länkar


RSS

Språkråd
RSSFrågor & svar