Mediespråk
 
 
Namn » Helgdagar och kalenderdagar


Villaavslutning

Sista lördagen i augusti firas villaavslutning. En del talar hellre om venetiansk afton, stavat med t. Båda alternativen fungerar. Men kom ihåg att skriva med liten begynnelsebokstav (jfr andra högtider: påsk, jul, midsommar).
Namnet Veneziaden (med stort V) är något som i dag allt mer förknippas med ett stort evenemang i Karleby och bör därför helst endast användas endast i det sammanhanget.

Det var sjömän som tog med sig seden från Venedigs karneval med eldar längs kanalerna. Först var det de större städerna i Finland som anammade traditionen. I början av 1800-talet firades "venetianska aftnar" i S:t Petersburg och i Helsingfors.

Seden spred sig för att småningom dö ut i södra Finland, men traditionen har levt vidare längs den österbottniska kusten, framför allt i Jakobstad och Karleby. Snabbt förknippades firandet med sommarstugorna och blev en värdig avslutning på sommaren.

I Åbolands skärgård och på många andra håll i södra Finland har man sedan början på 1990-talet firat något som kallas forneldarnas natt och som påminner om den österbottniska villaavslutningen.

I dag köper vi ljus, lyktor, marschaller och raketer och åker ut till stugan. Förr var ritualerna betydligt mer invecklade än så. Den som är intresserad kan läsa mer här.


Tillbaka

I korthet

Hjärtana bankar för rätt böjda former

Mig och mej och böjningsformer som "bordena" och "flera videon" är temat för årets första språkkolumn
Läs hela artikelnLänkar

Visa alla länkar


RSS

Språkråd
RSSFrågor & svar