Mediespråk
 
 
Välj rätt ord » Finsk påverkan


Trafikkontroller är inte razzior

Polisen har intensifierat övervakningen vid vägarna på olika håll i hela landet. Övervakningen genomförs som trafikkontroller (inte "razzior").

Vid en nykterhetskontroll (inte "blåsrazzia") får förarna göra ett alkotest, det vill säga ett alkoholutandningsprov, genom att blåsa i en alkoholmätare eller alkometer. Ordet trafikkontroll fungerar bra som överbergrepp i alla sammanhang men det går också att precisera med till exempel hastighetskontroll, nykterhetskontroll eller alkoholkontroll.

Exempel:
I veckan kommer många förare att köra alkoholpåverkade hem från julbord och andra festligheter. Därför genomför polisen nu extra nykterhetskontroller i hela Sverige.

Undvik alltså ordet razzia helt och hållet när det gäller trafik. En razzia är en "överraskande och noggrann (hus)undersökning genom­förd av polis i syfte att av­slöja illegal verksamhet eller beslag­ta stöld­gods" (se Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien).

Skrivet 21.11.2018


Tillbaka

I korthet

Mediespråk 2019

Det är dags att anmäla sig till årets första och största seminarium om medier och mediespråk i Svenskfinland!Läs hela artikelnLänkar

Visa alla länkar


RSS

Språkråd
RSSFrågor & svar