Mediespråk
 
 
Namn » Geografiska namn och nationaliteter


Myanmar (Burma)

Vi rekommenderar i första hand namnet Myanmar för det land i sydöstra Asien som även kallas Burma. Namnformen Burma kan också användas.

Den som använder Myanmar kan ibland som förklaring också behöva nämna Burma, till exempel i nyhetstexter: "I Myanmar (Burma) har ..." Burma bör även användas när historiska förhållanden avses, eftersom det var landets officiella namn fram till 1989.

Mediespråkvården rekommenderar också att invånarna i Myanmar i första hand kallas myanmarier (en myanmarier, flera myanmarier) och att man till exempel hellre talar om den myanmariska regeringen än den burmesiska regeringen, även om man får acceptera att adjektivet burmesisk och invånarbeteckningen burmes kommer att förekomma parallellt åtminstone en tid framöver.

Det officiella språket i Myanmar är fortsättningsvis burmesiska, som främst talas av burmaner (burmeser), den största folkgruppen i landet.

Det svenska uttalet av Myanmar är /mjannma:r/ (rimmar på fanfar). Myanmarier uttalas /mjannma:rier/ och myanmarisk /mjannma:risk/.

Läs mer om den allmänna språkvårdens rekommendation om Myanmar och Burma på Språkrådets webbplats.

Källa: Mediespråksgruppen i Sverige

 


Tillbaka

I korthet

Symbolerna som förstärker känslorna

Vår kommunikation på sociala medier har ökat behovet av förkortningar, men också av olika symboler, skriver mediespråkvårdaren Charlotta Svenskberg i månadens språkkolumn.
Läs hela artikelnLänkar

Visa alla länkar


RSS

Språkråd
RSSFrågor & svar