Partinamn skrivs med stor bokstav

Namnen på alla politiska partier skrivs med versal begynnelsebokstav. Det gäller både partiernas fullständiga namn och deras kortformer eller inofficiella beteckningar.

Det innebär att vi skriver Centern, De Gröna (eller Gröna förbundet), Kommunistpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Samlingspartiet, Sannfinländarna, Socialdemokraterna, Svenska folkpartiet och Vänsterförbundet.

När ord som liberaler, kristdemokrater, sannfinländare och socialdemokrater används om personer med en viss politisk ideologi eller tillhörighet skrivs de med liten bokstav: Under middagen satt sannfinländarna och socialdemokraterna och samtalade i bästa sämja.

För undvikande av missförstånd kan det ofta vara bäst att skriva ut till exempel Kommunistpartiet om så avses för att inte förväxla det med kommunisterna i allmänhet.

Samma regler gäller för partierna i Sverige. På så sätt kan vi skilja mellan det svenska Folkpartiet och Svenska folkpartiet.

Läs också hur vi förkortar namn på politiska partier och hela listan med finländska partinamn.

 

Konkreta exempel:

  • Denna månad väljer De Gröna ny ordförande.
  • Enligt Centerledaren Nisse Nyman ställde rekordmånga nya kandidater upp i valet.
  • Minister Maria Moberg (Saml) höll en presskonferens på eftermiddagen.
  • Ordföranden är socialdemokrat, första vice ordföranden är centerpartist och andra vice är samlingspartist.
  • Debattartikeln domineras av skribentens vänsteråsikter.

 

Uppdaterad 21.6.2021

 

Råden som publiceras här riktar sig i första hand till dem som arbetar med de finlandssvenska medierna, men vi hoppas naturligtvis att alla andra språkbrukare också ska ha nytta och glädje av dem.