Mediespråk
 
 

Mediespråk 2017


Dags för Mediespråk 2017
Välkommen till årets Mediespråk. Vi är cirka 130 som deltar i år. 
Mediespråk 2017 arrangeras 19-21 januari på Viking Lines Stockholmsfärja MS Mariella.
Anmälningssajten är stängd.

Seminariet inleds på torsdag eftermiddag och avslutas på lördag morgon när färjan återvänder till Helsingfors.

Torsdag i korthet
12.00 Registreringen öppnar i Viking Lines terminal på Skatudden. Deltagarna får programblad och biljetter och hyttnycklar. Registreringen stänger klockan 13.
13.00 Session I
14.45 Årets Topeliuspris delas ut
15.00 Kaffepaus
15.30 Session II
18.00 Seminariets första dag slutar.
17.30 Färjan lämnar Helsingfors
20.00 Middag i bufférestaurangen.
 

Fredag i korthet
8-10.00 Frukost
10.00 Färjan anländer till Stockholm.
11.00 Extra workshop utanför seminarieprogrammet. Se sidan 4.
13.00 Session III
15.00 Kaffepaus
15.30 Session IV
16.30 Färjan lämnar Stockholm
18.00 Seminariets andra dag slutar
20.00 Middag i bufférestaurangen

Lördag i korthet
8-10.00 Frukost
10.00 Sällskapet anländer till Helsingfors

Avgiften som är 300 euro inkluderar:
-
Seminarieprogram.
- Hytt för en person (A-kategori)
- Två buffetmiddagar.
- Två sjöfrukostar.
- Konferenskaffe, tilltugg och frukter. 

TORSDAG !) JANUARI
13.00 Konferensen börjar. Yles utvecklingschef JOHAN AALTONEN och KSF Medias VD JENS BERG hälsar välkommen. Berg är konferencier på Mediespråk 2017.

13.15 LISA BJURWALD
Blank Spot Project: Nya vägar framåt i en pressad bransch?
Lisa Bjurwald, välkänd journalist och författare som skrivit för alla stora svenska tidningar och är ena halvan av mediepodden Atladottir & Bjurwald, berättar om Blank Spot Projects idé och deras reportageserier, som tar tempen inte enbart på utländska diktaturer utan också på den nordiska pressfriheten.

14.00 MINNA KNUS-GALÁN och KJELL LINDROOS
Panamadokumenten - arbetet bakom världens största läcka
I ett år grävde 400 journalister världen över i den massiva skatteparadisläckan som publicerades samtidigt i april 2015. Hur var det möjligt att hålla läckan hemlig så länge? Hur såg det ut bakom kulisserna? Hurudana digitala verktyg använde den virtuella redaktionen?
Hör de enda finländska journalisterna som var med om Panama-projektet, Kjell Lindroos och Minna Knus-Galán berätta om det praktiska jobbet och om tips för gränsöverskridande gräv.

14.45 Årets Topeliuspris delas ut

15.00 Kaffepaus med smörgås och frukt

15.30 NIKLAS MELTIO
Ögonblick i nutiden
Niklas Meltio berättar om sitt arbete och om att binda sig till storyn. Under de senaste sex åren har Meltio följt konflikterna i Mellanöstern, från Libyen till Syrien, Egypten, Irak, Libanon och flyktingflödet till Europa. Hur jobbar han som frilansare för att bli publicerad och få synlighet i ett extremt snabbt och stort bildflöde och i ett medieklimat där ekonomin spelar en allt större roll i vad som kan publiceras?

16.15 YRSA STENIUS
Ordets frihet
I Sverige är konsekvensneutralitet ett honnörsord för journalister. Begreppet innebär att journalister ska publicera det de anser vara sann och relevant information oberoende av vad publiceringen kan få för konsekvenser för samhället eller enskilda samhällsintressen.
I vår tid har medierna mer makt än de gärna vill vidkännas. I press- och yttrandefrihetens namn är medierna den enda "statsmakten" i en demokrati som inte har en konstituerad "motmakt". Så ska det också vara. Men är det rimligt att publicisterna med sin vidsträckta makt ska ha som princip att ignorera konsekvenserna av sina publiceringsbeslut?
Yrsa Stenius, som är aktuell med boken "Orden i min makt" diskuterar ordets frihet och frihetens gränser.

17.00 MINNA LEVÄLAHTI och CHARLOTTA SVENSKBERG NY PROGRAMPUNKT
Våra vanligaste och ovanligaste språkliga kommentarer
Hur ska man stava och uttala namnet på Thailands nye kung? Den frågan hör inte till de vanligaste språkvården får, men vilka är de då? Vad behöver journalisterna mest hjälp med? Mediespråkvårdarna Charlotta Svenskberg och Minna Levälahti besvarar de här frågorna och språkfrågor från publiken.

20.00 Middag, buffé

FREDAG 20 JANUARI
08.00 Frukost
10.00 Ankomst till Stockholm

11.00 Extra program. LINA LAURENT OCH REDAKTIONERNA
Vi gräver tillsammans
Workshop för att starta ett gemensamt finlandssvenskt journalistiskt gräv.
Ensamvargens tid är förbi. Vi journalister behöver varandra för att kunna göra större och bättre granskningar - dessutom är det roligare tillsammans. Delta i workshopen där målet är att starta ett gemensamt finlandssvenskt journalistiskt gräv. Vilka teman vill vi bevaka? Vilka är våra målsättningar och hur kan vi nå dem? Workshopen leds av frilansjournalisten Lina Laurent som inleder med en kort föreläsning.
Initiativtagare till grävprojektet är nyhetsbyrån Svensk Presstjänst.

13.00 OLA KARLSSON
Skrivregler under förändring - mediespråk och språknormering under tryck från bruket
Makten över språket förskjuts långsamt från den traditionella språkvården till språkbrukarna. Hur inverkar det på medietexterna, och hur påverkar det normeringen i Språkrådets rådgivning? 
Ola Karlsson är språkvårdare i svenska vid Språkrådet och bl.a. huvudförfattare till den nya upplagan av Svenska skrivregler och medlem i svenska Mediespråksgruppen.

14.00 MIKAEL PARKVALL
Språk och tanke
Språkfrågor tycks ta allt större plats i det offentliga samtalet. Ofta handlar det om att manifestera sin ideologiska hemvist genom specifika ordval, men inte sällan är det fråga om en önskan att av en eller annan anledning påverka även andras språkbruk. I det sammanhanget är det närmast lite smärtsamt för en språkvetare att notera hur ofta debattanterna saknar - eller helt enkelt inte är intresserade av - grundläggande kunskaper i hur språk fungerar och hur det kan (eller inte kan) påverka samhället.

15.00 Kaffepaus med smörgås och frukt

15.30 BJÖRN HÄGER
Så kan journalistiken rädda sig själv
Det talas om kris och mediedöd. Den traditionella journalistiken ifrågasätts och omprövas i jakten på nya affärsmodeller. Hur står det till med den affärsidé som kallas journalistik? Vem efterfrågar den och varför? Och vad händer i dess frånvaro? Några tankar om att navigera in i en osäker framtid.
Björn Häger är journalist, författare och ordförande Publicistklubben i Sverige.

16.15-18. ISABELLA HOLM, TOMAS LIND, NIKLAS NYBERG, KAJ RITALA
Nya kanaler, nytt tilltal och nya vänner
Gör vi tillräckligt för att nå nya läsare, lyssnare och tittare? Ett seminarium med flera inledande inlägg, debatt, erfarenhetsutbyte och mycket åfanism. Moderator är Jens Berg.

ISABELLA HOLM, Centret för mediefostran: Kometen kommer? Unga och nyhetsmedia
Unga spenderar allt mer tid i mediemiljöer, men nyhetshus har inte lyckats locka dem till sig. Redaktionerna måste vinna tillbaka sina läsare, från scratch. Men vilka slags medier väcker förtroende hos unga? Och hur kan man skapa en god relation till unga läsare?

TOMAS LIND, Svenska Yle: Att skapa tillsammans med publiken - vad har vi lärt oss och varför det verkar fungera
En sammanfattning av ett decennium av innehållsutveckling - där svaret verkar vara att berätta mindre och lyssna mera.

NIKLAS NYBERG och KAJ RITALA, HSS Media: Att låta textroboten göra jobbet ingen hinner med - och samtidigt hitta nya kunder.
Lokala hockey- och fotbollsmatcher engagerar tiotusentals i Österbotten, men ingen skriver om matcherna - förrän nu. Nu lyfts gärdsgårdsserierna fram, vilket öppnar dörren för nya kunder för mediehuset.

20.00 Middag, buffé

LÖRDAG 21 JANUARI
08.00 Frukost
10.00 Ankomst till Helsingfors


Nyheter från årets mediespråksseminarium.


I korthet

Den ofrivillige översättaren

Det krävs goda kunskaper i både finska och svenska för att kunna vara journalist på svenska i Finland. 
Läs hela artikelnLänkar

Visa alla länkar


RSS

Språkråd
RSSFrågor & svar