Rättvisemärkt

I Finland kallar sig Fair Trade-organisationen Reilu kauppa, som blivit Rejäl handel på svenska. Den rikssvenska organisationen heter Rättvisemärkt.

 

På svenska kan inte ordet rejäl användas så som den finska organisationen använt det. Vi rekommenderar därför att ni skriver om rättvisemärkta produkter: rättvisemärkt kaffe, rättvisemärkta handdukar, rättvisemärkta bananer etc.

 

En stad eller kommun kan få certifieringen Fair Trade City när tillräckligt många företag, kyrkor och myndigheter förbundit sig att använda rättvisemärkta varor. Det är inte omöjligt att tala om rättvisemärkta städer utifrån tanken om att staden fått en rättvisemärkt-stämpel som olika aktörer kan använda i sin kommunikation, både internt och externt.

– Åbo kan bli Finlands första rättvisemärkta stad.

 

När det gäller andra Fair Trade-evenemang ser vi gärna att ni försvenskar konstruktionerna. Till exempel kampanj för rättvisemärkt i Åbo, festival för rättvisemärkt i Vasa.

 

Observera att rättvist handlat inte är samma sak som rättvisemärkt. Rättvist handlade varor har ingen märkning, de utgår från världsbutikernas kriterier som är generella.