Ord bildade av namn

Sammansättningar med egennamn som förled får stor bokstav: Helsingforsavtalet, Londonkorrespondent, Åbotidning, Nesserdeckare.

 

Ordbildningar med ortnamn och -bo skrivs med stor bokstav: Vasabo, Borgåbo.
Avledningar på -are skrivs däremot alltid med liten bokstav: helsingforsare, stockholmare. Likaså ord som västnylänning, österbottning, östnylänning.

 

Om efterledet är ett egennamn får i regel bara första ledet stor bokstav: Västnyland, Svenskfinland, Storstockholm, Trivselsverige, Fotbollseuropa, Sommarhangö

 

En mer tillfällig sammansättning, till exempel skapad bara för en viss nyhet, kan skrivas med bindestreck och liten bokstav på förledet. Så fort sammansättningen blivit lite mer etablerad skrivs den ihop, med stor begynnelsebokstav.

 

Det finns etablerade sammansättningar som får liten bokstav därför att det inte är personen eller landet som en gång fått låna namn till begreppet som man numera tänker på: dieselmotor, vichyvatten, röntgenkamera, kanadagås, finlandssvensk, sverigefinsk, kosovoalban.

 

Källa: Svenska skrivregler kapitel 8.6


Uppdaterad 2.6.2023

Råden som publiceras här riktar sig i första hand till dem som arbetar med de finlandssvenska medierna, men vi hoppas naturligtvis att alla andra språkbrukare också ska ha nytta och glädje av dem.