Mediespråk
 
 

Om oss

Minna och Charlotta är Språkörats språkstöd.

Tillsammans är vi teamet i Språkörat, ett projekt som styrs av Svensk presstjänst och som riktar sig till hela det finlandssvenska mediefältet - tidningshusen, Svenska Yle och Nyhetsbyrån SPT.

Vi samarbetar med medierna för att erbjuda läsarna, tittarna och lyssnarna ett levande, begripligt och korrekt språk. Vi jobbar på redaktionerna för att på plats handleda journalisterna i deras skrivarbete. Där läser vi journalisternas texter och diskuterar språkriktighet, begriplighet och stil med den enskilda reportern.

Vi håller också kurser för redaktionerna, exempelvis om webbtexter eller rubriksättning. Vi skriver språkbrev med aktuella rekommendationer, svarar på språkfrågor per e-post och telefon och lägger ut språkråd här på mediesprak.fi. Vi har ett tätt samarbete med språkvårdarna på Institutet för de inhemska språken och diskuterar alltid aktuella språkfrågor med dem.
Charlotta Svenskberg

Jag är språkstöd för KSF Media, HSS Media och Nyhetsbyrån SPT. Eftersom mitt stora intresse är bokstäver, ord och meningar är det en stor lyx att dagligen få jobba med texter och med professionella skribenter. Mitt mål är att tillsammans med journalisterna erbjuda läsarna goda texter där språket är korrekt, tydligt och effektivt.

Jag är fil.mag. med nordiska språk som huvudämne. I bagaget har jag också pedagogikstudier och kurser i journalistik. Jag har jobbat som språkvårdare, lärare i svenska, informatör och reporter.

E-post: charlotta.svenskberg(à)ksfmedia.fi
Minna Levälahti

Jag är mediespråkvårdare sedan januari 2014. Mina arbetsuppgifter består främst av att vara språkstöd för Svenska Yle och att språkgranska läromedel för förlaget Schildts & Söderströms.

Det mesta som handlar om språk intresserar mig, men som språkstöd ska jag först och främst hjälpa journalisterna att använda språket på ett ledigt, flytande, korrekt och svenskt sätt. Det är ett privilegium att få omges av och jobba med ett levande språk och kreativa språkbrukare.

Jag är fil.mag. med modersmålet svenska som huvudämne. Tidigare har jag jobbat som läromedelsredaktör och språkvårdare. Jag har även arbetat som lärare på alla nivåer från lågstadiet till universitetet.

E-post: minna.levalahti(à)yle.fiMediespråksgruppen i Svenskfinland
Gruppen består av representanter för de finlandssvenska mediehusen och Institutet för de inhemska språken. Uppdragsgivare är Svensk presstjänst. Mediespråksgruppen sammanträder ett par gånger om året för att diskutera principiella språkfrågor. Gruppen står i flitig kontakt med den rikssvenska Mediespråksgruppen.

Medlemmar i den finlandssvenska Mediespråksgruppen är språkstöden Charlotta Svenskberg (KSF Media, HSS Media) och Minna Levälahti (Svenska Yle, Schildts & Söderströms), språkvårdaren Anna Maria Gustafsson (Språkinstitutet, ordförande), Andy Ödman och Patrick Holmström (Svenska Yle), Nina Dahlbäck (HSS Media), Peter Buchert och Jenny Bäck (KSF Media), Mikael Piippo (Nyhetsbyrån SPT), Jonita Siivonen (Soc & kom, HU), Jonny Smeds (FFC/Fackterm) och Eva Orava (Statsrådets kansli).

En del av Svensk presstjänst
Språkörat är en del av de finlandssvenska mediernas samarbetsorganisation Svensk presstjänst. Förutom språkvården erbjuder Svensk presstjänst nyheter, intervjuer och reportage via Nyhetsbyrån SPT. 

Svensk presstjänsts verksamhet leds av Patrik Stenvall (ordförande, HSS Media). Övriga i styrelsen är Niklas Nyberg (HSS Media), Susanna Landor (KSF Media) och Stefan Holmström (ÅU).

KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland och Hangötidningen. HSS Media ger ut Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten.

Uppdaterat 11.12.2018


 

I korthet

Mediespråk 2019

Det är dags att anmäla sig till årets första och största seminarium om medier och mediespråk i Svenskfinland!Läs hela artikelnLänkar

Visa alla länkar


RSS

Språkråd
RSSFrågor & svar