Munskydd, andningsskydd

Ansiktsskydd finns i många utformningar och med varierande funktion. 

 

munskydd (suu-nenäsuojus; kasvomaski) används för allt från hemgjorda ansiktsskydd till medicinska skydd som täcker munnen och näsan men inte har filtrering. 

 

andningsskydd (hengityksensuojain; hengityssuojain) är skydd av medicinsk standard med filter som i hög utsträckning renar inandningsluften och fångar upp virus. Täcker både mun och näsa och sluter helt tätt mot ansiktet. 

 

ansiktsmask, mask används ibland i stället för ansiktsskydd som ett övergripande ord för olika typer av skydd och masker för ansiktet. Undvik gärna "ansiktsmask" och använd i stället munskydd för de enkla varianterna och andningsskydd för dem som har ventil. 

 

andningsmask används om ventilförsedda skydd och masker som kopplas till apparater som stöder andningen.


respirator; ventilator apparat för konstgjord andning. Observera att det engelska ordet respirator ibland används i betydelsen ansiktsskydd.

 

Om man inte vet vilken sorts utrustning det är frågan om kan man använda ansiktsskydd som övergripande ord.


Källor: Arbetshälsoinstitutet, Språkinstitutet, Folkhälsomyndigheten, Illustrerad vetenskap, Svensk ordbok, Rikstermbanken, Nationalencyklopedin

 

Råden som publiceras här riktar sig i första hand till dem som arbetar med de finlandssvenska medierna, men vi hoppas naturligtvis att alla andra språkbrukare också ska ha nytta och glädje av dem.