Mors dag, valborg och lucia

Helgdagar och kalenderdagar skrivs i huvudsak med små bokstäver: första maj, mors dag, kvinnodagen, pingstdagen, påskdagen, midsommarafton, julafton.

Den här skrivregeln gäller också om namnet på dagen innehåller eller utgörs av ett egennamn: valborg, valborgsmässoafton, luciadagen. Undantag är Kristi himmelsfärdsdag, Jungfru Marie bebådelsedag, Gustav Adolfsdagen.

 

I svenskan används ordet lucia i två betydelser: dels i betydelsen ung flicka i långt vitt linne med ljuskrans i håret, dels i betydelsen luciadagen. Enligt huvudregeln skrivs de båda med liten begynnelsebokstav, likaså sammansättningar med lucia-, luciakaffe, luciafest, luciakrona.

 

  • Svenskfinlands lucia skrider ner för domkyrkans trappor på luciadagen.

 

Saken kompliceras av att Lucia också är ett regelrätt namn. Skriver man om någon som heter Lucia är det naturligtvis inte någon tvekan om att det ska vara stor bokstav. På det viset kan man också försvara stavningen Luciadagen, liksom man skriver till exempel Annadagen. Men då ser man det som Lucias namnsdag (som firas till åminnelse av helgonet Sankta Lucia).

 

Fasta sammansättningar som hör ihop med mors dag och första maj skrivs ihop: morsdagspresent, morsdagsrosor, förstamajfirande, förstamajtalare.