Kär dag har flera namn

Den 14 februari firar vi alla hjärtans dag. Bakgrunden till dagen går tillbaka på legenden om helgonet Valentinus och en religiös fest i antikens Rom som årligen firades den 15 februari.

Firandet tar sig lite olika uttryck i Finland och de nordiska länderna. Hos oss firas dagen med vänskapliga förtecken och kallas följaktligen spontant av många vändagen (från finskans ystävänpäivä). I Sverige och internationellt betonar man snarast den romantiska kärleken vilket har gett upphov till namnet alla hjärtans dag (på engelska Valentine's Day). Det romantiska inslaget är ändå inte ovanligt hos oss heller - ta bara alla recept på hjärtformade bakverk med rosa glasyr som ett exempel.

Avgörande för vilket av de två namnen ni använder är det perspektiv ni har. Ligger fokus i texten på vänskap faller sig kanske vändagen naturligast. Genomsyras texten eller exempelvis bildmaterialet av romantik får dagen heta alla hjärtans dag.

I skrift gäller liten begynnelsebokstav för både vändagen och alla hjärtans dag. 

Sammansättningar med alla hjärtans dag och vändagen skrivs ihop och får ett foge-s: allahjärtansdagskonsert, allahjärtansdagskort, vändagshälsning.
Bindestreck används bara om det krävs för tydlighetens skull.