Extraval och nyval

Både extraval och nyval kan användas som benämning för det extra riksdagsval som diskuteras i Sverige för tillfället. Så här skriver Språkrådet:

 

"Den beskrivande och övergripande benämningen nyval går bra att använda i de flesta sammanhang för ett nytt val som hålls till följd av något slags politiska omständigheter. Man kan även ha omval, alltså att ett val görs om till exempel för att det förekommit valfusk eller felräkning av rösterna.

 

Ett extrainsatt val som inte påverkar datum för när nästa ordinarie val hålls, kallas i regeringsformen extra val. När man i fackspråkliga sammanhang refererar till regeringsformen och den formella valprocessen i riksdagen är alltså extra val och inte nyval den lämpligaste benämningen.

 

Man kan även kalla ett sådant val extraval (i ett ord). Det finns flera skäl till det. Hopskrivning är naturligare vid bestämd form: extravalet fungerar bättre än extra valet. Särskrivningen extra val kräver dessutom normalt artikel före: ett extra val. I talat språk är också sammansättningsaccent helt förhärskande."

 

Läs gärna hela rekommendationen i Frågelådan.

 

När man skriver om finländska förhållanden är termen nyval den korrekta.

 

Råden som publiceras här riktar sig i första hand till dem som arbetar med de finlandssvenska medierna, men vi hoppas naturligtvis att alla andra språkbrukare också ska ha nytta och glädje av dem.