Det heter förstasida

Ingen modern, svensk dagstidning har använt ordet "parad" eller "paradsida" i betydelsen förstasida på väldigt, väldigt länge. Vi rekommenderar därför att även de finlandssvenska tidningsredaktionerna följer samma praxis som de sverigesvenska och använda den korrekta termen förstasida i stället.

 

Exempel:
Startskottet för kampanjen gick i går i och med en helsidesannons på Helsingin Sanomats förstasida, en annons som i allmänhet kostar 49 163,52 euro. (Inte "parad".)

 

Jämför med ett utdrag ur SVT:s artikel (13.1.2015) om redigeringen av bilden på dem som gick i protestmarschen i Paris efter attacken mot Charlie Hebdo. Skillnaden mellan parad och förstasida kan knappast illustreras tydligare.

"Merkel redigerades bort ur paradbilden
/---/
Vid en jämförelse av originalbilden och tidningens förstasida upptäcker man att ett spår av Anne Hidalgo hänger kvar, nämligen hennes hand – som nu istället ser ut att tillhöra mannen bredvid."

 

För blänkare eller puffar på förstasidan finns ordet ettapuff.

 

Råden som publiceras här riktar sig i första hand till dem som arbetar med de finlandssvenska medierna, men vi hoppas naturligtvis att alla andra språkbrukare också ska ha nytta och glädje av dem.